Barion Pixel
Az alkotásokat Magyarország területén díjmentesen kiszállítjuk!

Csak a hatásvadász cím a jó cím?

Csak a hatásvadász cím a jó cím? 

Gyakran kapom azt a kommentet, hogy tetszenek az alkotásaimhoz választott címek is, nem csak maga a festmény.

Miért fontos a címválasztás számomra?

Én azt tapasztaltam és ennek megfelelően tervezek is meg egy alkotást, hogy a címválasztás egy hozzá rendelt fontos tartozék, címke, amely alapján (is) történik az alkotásban lévő üzenet dekódolása és befogadása.

Így a címek szerves részei az alkotásnak, ezért nagyon fontosak. Egy más "érzékszervvel" érzékelhető tartozék, amely kiteljesíti az élményt. Minél több érzékszervvel fogadjuk be az alkotást, annál kiteljesedettebb ez a benyomás. A találó cím keretet ad, pozícionál, és segít eldönteni, hogy érdekes lehet-e számunkra az üzenet többi része.

A több érzékszervvel való műélvezetre példa, hogy egy szépen, kifejezően megfestett virág arra késztet bennünket, hogy ne csak a színpompában gyönyörködjünk, de érezzük is az illatát. Egy professzionálisan megfestett napfényes mező látványával együtt megtapasztaljuk a napsugarak és a szellő lágy játékát a bőrünkön. 

Ha a műalkotásban azt kapjuk, ami a címe is, akkor elégedettek vagyunk, kiteljesedik az élmény. Én jellemzően előbb a műalkotást nézegetem, utána megnézem a címét, és így együtt is értelmezem, és a címe után még jobban megértem a mondanivalót.

Ugyanez visszájára fordul, amikor hatásvadász címekkel vesznek rá bennünket, hogy megnyissunk egy cikket, ami után kiderül, hogy nem is arról szól és nem is úgy volt és csak a cikkíró agyszüleménye amúgy is. Ezek után kifejezett csalódást érzünk, ha nem az történik, amivel “kecsegtettek” bennünket.

Jellemző módon ezekről az álságos címekről kiderül, hogy nem hiteles tájékoztató, megnyugtató, gyönyörködtető céllal íródtak, hanem pont az ellenkező volt a szándék.

Választhatunk, hogy élményt, jó érzéseket, egy kis boldogságot adunk a címmel és “alkotásunkkal” vagy rombolunk, megmásítjuk a valóságot és pánikot keltünk.

Én az első mellett tettem le a voksomat!